Počasí

Pátek Zataženo 15/3 °C
Sobota Jasno 20/5 °C
Neděle Skoro jasno 23/9 °C
Pondělí Oblačno 25/11 °C

Drobečková navigace

Úvod > O obci > Zpravodaj > Zpravodaj 2/2004 > Vařte s námi... 2/04

Vařte s námi...           tentokrát červená čočka

Červená čočka je luštěnina pocházející údajně z Turecka nebo z Kanady a dnes je velmi rozšířená v celé Asii a postupně si získává oblibu i v Evropě. Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku a vitaminu B6.
V kombinaci s rýží či celozrnným chlebem poskytuje plnohodnotné bílkoviny. Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě. Škroby přítomné v luštěninách se pomalu vstřebávají a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky. Nevýhodou luštěnin (fazole, hrách, sója a čočka) je přítomnost látek způsobujících nadýmání. Mohou zato oligosacharidy ve slupkách, které se částečně štěpí až v tlustém střevě, a uvolněné škroby pak rychle zkvasí . Červená čočka se prodává slupek zbavená, je tedy velice dobře stravitelná. Červená čočka se hodí i jako první bílkovina vůbec, kterou svému miminku můžete nabídnout (samozřejmě po mléku). Pro ty nejmenší je dobré přidávat červenou čočku do zeleninových polévek.

Červenou čočku není třeba máčet, a přesto je velmi rychle uvařená. Stačí přibližně 15 minut a můžete podávat na stůl.